Szilveszteri babonák és népszokások – hogyan legyen szerencsénk az új évben?

Megosztás

December 31-éhez és január elsejéhez rengeteg hiedelem, babona és népszokás kötődik. Mindenki szeretné, ha a következő éve jobb lenne, de legalább annyira jó, mint az előző. Az ilyen ötletekből olvashatunk most egy csokorra valót.

A szilveszter hosszú idő óta nagy figyelmet kap, számos babona kapcsolódik hozzá. Az óévet- a hagyományok szerint- zajosan, nagy lármát keltve kell búcsúztatni, hogy az ártó szellemek és a bajok eltűnjenek. A részletekről a Minap.hu számolt be.

Miskolcon is már napok óta, javában tart a vásár, ahol a bulihoz illő kellékeket beszerezhetik a vásárlók. A Miskolc Televízió Híradója annak járt utána, hogy hogyan készülnek a miskolciak az óévbúcsúztatásra.

Joóné Pap Helga dudákat, maszkokat és színes parókákat árul. A Miskolc Ma érdeklődésére elmondta, továbbra is ezek a legnépszerűbb szilveszteri kellékek, a vásárlási szokások azonban az elmúlt évekhez képest változtak. 

– A mostani évben az a tapasztalatunk, hogy inkább az olcsóbb termékekre van kereslet, a vevők inkább a kisebbeket, az olcsóbbakat viszik jobban – mondta 

A babonák azonban nemcsak a mulatsággal, hanem az ételekkel is összefüggésben vannak. Stábunk boltokban is forgatott, és mint kiderült, a lencse az az étel, ami újév alkalmából, szinte minden családban az asztalra kerül, ugyanis úgy tartják, meghozza a pénzt és a szerencsét. 

Valaki azt mondja, hogy a lencse az csak aprópénz, tehát helyette lehet babot, én most hagymás babsalátát készítek, franciasalátát, krumplisalátát, lesz töltött dagadó, fasírt, meg éjfélkor virsli – árulta el Katóné Nagyházi Jolán.

A disznóhús, és az abból készült virsli a hiedelmek szerint, az újévre bőséget, gazdagságot és egészséget hoz mindenki számára, így az is sűrűn kerül ilyenkor az asztalra. A babona úgy tartja, hogy a malac orrával kitúrja a szerencsét a földből.

Alföldi Árpád a Miskolc Televíziónak elárulta, ő juhbeles virslit, mert szerinte ez jó szilveszterkor, újév napján pedig húslevest esznek majd.

A hagyományok szerint, elsején kell a legtudatosabban cselekedni, és étkezni. A fogadalmak mellett, vannak, akik az újév első napján nem takarítanak, nem mosnak és még a szemetet sem viszik ki, mert ezek a munkák a hiedelmek szerint elviszik a szerencsét a háztól.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek